Några veckor efter att Google meddelade att de skulle stänga Google Inbox, har Google meddelat att Google+ kommer att stängas ned de närmaste månaderna. Detta tillkännagivande kom på klackarna av ett nyligen meddelat dataskydd som hände på plattformen under mars i år. Launched 2010 var Google+ det senaste försöket att skapa en social media-plattform som liknar Facebook. Medan det kanske inte har varit så framgångsrikt som sina konkurrenter, har Google+ fortfarande ett dedikerat följe genom de samhällen som har etablerats.

Förberedelser

För att förbereda sina användare för avstängning har Google nu skapat en process som gör det möjligt för användare att kunna spara och flytta sina Google+ data. Vi kommer att diskutera denna process, tillsammans med mer information om avstängning av Googles sociala nätverk. Dataintrång En av de främsta orsakerna till att Google+ stängs av kan kopplas till den dataöverträdelse som hände på plattformen. Över 500 000 konton hade sin personliga och privata information olagligt delad utan samtycke av ett antal utvecklare. Denna händelse inträffade i mars 2018, vilket var under samma tid som Facebook var under intensiv granskning på grund av Cambridge Analytica dataskandalen, och månader innan GDPR lanserades.

 

Höllt det hemligt

Den mest relevanta delen om denna information var det faktum att Google inte avslöjade nyheterna under ett antal månader, vilket lämnade ett stort antal profiler sårbara. Medan Google har uppgett att ingen av uppgifterna misshandlades, skulle datatillsynsmyndigheterna fortfarande påpeka att överträdelsen inte var informerad för allmänheten. Det här problemet kommer sannolikt att leda till undersökningar i USA och Europa, vilket definitivt skulle innebära mycket upptagna månader framåt för Google. Liten användarbas En annan anledning till att stänga ner Google+ beror på det låga antalet användare på plattformen. När det lanserades 2011 brukade människor på internet redan Facebook och Twitter som sina främsta sociala medier, båda fick en ökning av antalet användare. Det innebar att Google+ redan hade stor konkurrens när det gäller att locka användare till sin plattform.